SAÇ DÖKÜLMESİ

Saç Dökülmesi Nedenleri ve Önlemenin Yolları Nelerdir?

İnsan kafasında yaklaşık 100 – 150 bin saç teli mevcuttur ve günde 100 adet saç teli dökülür. Saç dökülmesinde gerek bölgesel gerekse genel olarak günde 100 adet saç telini geçiyorsa, buna “saç dökülmesi var” denilebilir.

 

 

 

Başımızda Ne Kadar Saç Kılı Bulunur?

Bir insanın başında ortalama 100.000 – 150.000 saç teli bulunur. Saç kılı sayısında saç renginin ve yaşın da önemi vardır. Kızıl saçlılarda kıl sayısı daha az iken, sarışınlarda daha fazladır. Bir bebeğin doğduğunda ortalama 1100 kıl kökü varken, yetişkin olduğunda bu sayı 600’e düşer.

 

 

Saçın Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

Saçlar öncelikle kozmetik olarak ilgilenilse ve düşünülse de, vücuttaki görevi kozmetik kaygının ötesindedir. İnsan başında bulunan ‘saç’ olarak isimlendirdiğimiz kılların esas görevi; ısı ve su dengesini sağlamak, kafatasını dış etkilerden korumaktır. Ayrıca, her bir kılın aynı zamanda duyu cisimciği olduğu düşünülürse; basınç, sıcaklık, dokunma, ağrı hislerini algılamak da diğer görevleridir.
Saçlar çok güçlü ve dayanıklıdırlar. Bir saç teli 100 gr. ağırlığında bir cismi taşıyabilecek güce sahiptir. Bu kadar güce ve dayanıklılığa sahipken, bir saç telinin ömrü ortalama 4 yıldır.

 

 

Saçın yaşam döngüsü üç aşamalıdır:

Gelişme ve olgunluk (anajen) dönemi; saçın sürekli uzadığı, sağlıklı ve dayanıklı olduğu süreçtir. 2-7 yıl sürer.
Durulama ve şaşkınlık (katajen) dönemi; hızlı bir şekilde saç telinin yaşlandığı süreçtir. Bir kaç hafta sürer.
Zayıflama ve düşkünlük aşaması; telojen dönem; saçın döküldüğü dönemdir.

 

 

Ne Kadar Saç Dökülmesi Dikkate Alınmalıdır?

Günlük süreçte yıkama ve tarama sonrası dökülen saçlar yaşam döngüsünü bitirmiş saçlardır. Bu şekilde günde 100 saç teline kadar dökülen saçlar normal kabul edilir ve 8-10 haftaya kadar yerlerine hemen yenileri çıkar.

 

 

Saçların Hızlı Uzaması İçin Ne Yapılabilir?

İnsan vücudu muhteşem bir döngüye sahiptir. Her bir saç telinin kendi zamanında uzama ve dökülme hızı varken, kendi aralarından da müthiş bir koordinasyona sahiptir. Bu sayede, aynı anda uzayıp dökülmedikleri için belirli bir dönem kel kalmaktan da kurtulmuş oluruz. Bu döngüye dışarıdan yapılan uygulamaların (saç kremi, bakım yağı vs.) pek bir etkisi olmayacağı gibi, kazıtma, kestirme şeklindeki uygulamaların da saç kökünün kuvvetlenmesine, dökülmesine ve hızlı uzamasına etkisi olmayacaktır.

 

 

Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.

 

 

Saç dökülmesinin pek çok farklı sebebi olabilmektedir:

“Androgenetik alopesi” olarak da adlandırılan genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi daha çok erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda da görülebilen bölgesel saç dökülmesidir. Erkeklerde saç dökülmesi daha çok şakaklar ve tepeden başlar, kadınlarda ise dökülme alanları daha çok tepe bölgesindedir.
Liken planus gibi bazı deri hastalıklarında geriye dönüşü olmayan kalıcı saç dökülmeleri gelişebilmektedir. Liken planus hastalığının erken tanı ve tedavisi, kalıcı saç dökülmesinin önleme açısından oldukça önemlidir.
Bazı kişiler ise psikolojik nedenlere bağlı olarak kendi saçlarını koparırlar. Tıpta bu hastalığa trikotillomani adı verilir ve psikolojik destek ile tedavi edilebilir.
Tiroid hastalıkları gibi hormon düzensizliğine yol açan bazı hastalıklar da saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Gebelik döneminde hormon seviyesindeki farklılıklar nedeni ile saç dökülmesi gözlenebilmektedir. Çoğunlukla bu durum geçicidir.

 

 

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

En sık karşılaşılan saç dökülmesi sebebi, testosteron hormonunun saç köklerini aşırı duyarlı hale getirmesi sonucu gerçekleşen erkek tipi saç dökülmesidir. Daha çok erkeklerde görülmekle birlikte, kadınlarda da görülen tiptir. Andro genetik olarak bilinen bu tip dökülmede, dökülme alından arkaya doğru gerçekleşir ve yaş ilerledikçe dökülme oranı da artar.

Erkeklerde oluşan dökülmenin çoğunluğu bu şekilde gerçekleşir. Eğer dökülme şekli erkek tipi dökülmeyse dökülen yerin alan büyüklüğüne bakılır. Bu açıklık kapanamayacak durumdaysa ve saç kök kaybı çok fazlaysa saç ekimi önerilir. Daha az saç kaybı olan erkek tipi saç dökülmelerinde ise, %80-90 civarında başarı sağlanan PRP ve Mezoterapi ile destek tedavisi önerilir.

 

 

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda saç dökülmesinde ise en sık rastlanan sebepler tiroid hastalığı, diyabet ve demir eksikliği anemisidir. Kadınlar saç dökülmesi şikayetiyle hekime başvurduklarında, öncelikle bunun erkek tipi saç dökülmesi mi yoksa kadın tipi saç dökülmesi mi olduğunu öğrenmek amacıyla gerekli incelemeler yapılır. Dökülmeye bir hastalığın sebep olup olmadığı sorgulanır ve ardından da kan tahlilleri ve testler yapılarak demir, biotin ve çinko gibi vitamin eksikliği ya da tiroid hastalığının olup olmadığı belirlenir. Bunun sonuçlarına bakılarak dökülme tipi belirlenir ve uygun olan tedaviye başlanır.

 

 

Mevsimsel Saç Dökülmesi Nedir?

Saç dökülmesine sebep olan bir başka sık rastlanan sebep ise mevsimsel dökülme diye bilinen, özellikle yaz bitiminden sonbahara geçiş sürecinde oluşan dökülme türüdür. Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.

 

 

Saygı ve Sevgiler

Leave a Comment