Kafein Nedir?

Öncelikle kafein nedir sorusunu cevaplayalım. Kafein kahvede, çaylarda ve az miktarda kakaoda bulunur. Bir ergojenik destektir ve uyarıcı etkisi vardır. Sinir sistemine etki eder ve beyne gelen mesajları hızlandırır.
Vücudumuzdaki yorgunluk hissi beyindeki adenozin reseptörleri tarafından sağlanır. Adenozin kendi reseptörlerine bağlandığında yorgunluk hissi yaratır.

 

 

 

Kahve ile daha çok yağ yakabiliriz

Kahve bazal metabolizma hızını arttırır. Dolayısıyla daha fazla kalori ve daha çok yağ yakmamızı sağlar. Yapılan araştırmalarda düzenli egzersiz ve kilo vermeye yönelik bir beslenme düzeniyle kullanıldığında kahve kilo verip yağ yakmakta ve kilo korumakta yardımcı olmuştur.
Kafein kandaki epinefrin (adrenalin) hormonu seviyesini artırır. Adrenalin kandan yağ hücrelerine taşınır ve yağ hücrelerinin yıkılması için sinyal gönderir. Kahve bu sayede yağ yakmayı destekler. Aynı zamanda enerji için serbest yağ asitleri kullanıldığı için vücuttaki glikojen kaynakları daha zor tükenir. Dolayısıyla dayanıklılık sporlarında daha uzun süre performans gösterilmesini sağlar.

 

 

Kafein kas kasılmaları ve ağırlık kaldırma performansını artırır

Kahve kalsiyum hareketliliğini artırarak kas seviyesinde performans artışı yaratabilir. Yani kas kasılması gücünü artırabilir. Bu sayede daha etkili kasılmalarla ağırlık kaldırma performansımızı oldukça artırabilir.
Ağırlık kaldıran sporcular için bu harekette kullanılan ağırlıkla daha fazla tekrar çıkarmak anlamına gelebilir. Antrenmanda daha fazla iş hacmi yapılabilir.

 

 

 

Spordan Önce Kahve Tüketiminin Faydaları

Kahvenin insan vücuduna faydaları bilinen bir gerçek. Yapılan son çalışmalar spor öncesi içilen kahvenin metabolizmayı hızlandırarak daha çok kalori yakımı sağladığını ve kilo kontrolüne yardımcı olduğunu gösteriyor.

 

 

Kan Dolaşımını Artırıyor

Günde 5 gram kahve tüketen insanların kan dolaşımlarında içmeyen insanlara göre %30 oranında bir artış gözleniyor. Kan dolaşımının artması hücrelere oksijen gidişini arttırarak egzersiz performansını yükseltiyor.

 

 

Spor Sonrası Ağrıları Azaltıyor

Egzersiz öncesi 1-2 fincan yaklaşık 200 miligram kahve tüketilmesi kaslardaki ağrı reseptörlerinin sayısını azaltıyor. Ağrı hissinin azalması yüksek yoğunluklu egzersizlerin daha kolay yapılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda spor sonrası oluşan kas ağrılarının da azalmasını destekliyor.

 

 

Dayanıklılığı Artırıyor

Yüksek yoğunluklu antrenman öncesi ilen kahve kas yorgunluklarının önüne gerek egzersizdeki dayanıklılığı artırıyor. Egzersiz performansını %10-15 oranında artırdığı öne sürülen kahve, gün içinde alınan kalori miktarını azaltıcı etki de gösteriyor ve iştah kontrolünde de önemli bir rol oynuyor.

 

 

Kasları Koruyor

Kafein, BDNF ( Brain-Derived Neurotrophic Factor) olarak adlandırılan ve bir büyüme faktörü türevi olan maddenin salınımını tetikliyor. Kasların çalışmasını sağlayan madde aynı zamanda kas dokusunun daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını destekliyor. Yaş ile birlikte azalan kas kitlesinin yenilenmesinde de önemli rol oynayan kafein, kas ve dokularda meydana gelebilecek yaralanma riskini minimuma düşürüyor.

 

 

Hafızayı Güçlendiriyor

Kafein içeriğinde yer alan yüksek antioksidan bileşenler sayesinde beyin hücrelerinde bulunan ve nörona dönüşen kök hücrelerin harekete geçmesine yardımcı oluyor. Merkezi sinir sisteminde uyarıcı etki yaratan kafein hafızayı güçlendiriyor ve antrenman sırasında bedeni daha fazla zorlamak için gereken motivasyonu sağlıyor.

 

 

Daha Mutlu Hissettiriyor

Antrenman öncesi içilen kahve, vücudun kendini iyi hissetmesini sağlayan dopamin gibi nörotransmitterlerin salınımını artırıyor. Egzersiz öncesi içeceğiniz bir bardak kahve ile tüm gün enerjik ve mutlu kalabilirsiniz.

 

 

 

Kahve Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kafein mide tarafından yaklaşık 15-45 dakika içinde emiliyor ve 30-75 dakikalar arasında uyarıcı etkisi en yüksek noktaya ulaşıyor. Bu durum göz önüne alındığında uzmanlar kahveden maksimum etkiyi sağlayabilmek için antrenmandan bir saat önce içilmesini öneriyor. Kahvenin dehidratasyon yani vücuttan su atımını atırıcı etkisi bulunuyor. Bu nedenle kahve ile birlikte bir iki bardak su tüketilmesi antrenman sırasında aşırı su kaybetmenizi önlemeye yardımcı olabiliyor. Ayrıca kahveyi her gün aynı saatlerde tüketmek dehidratasyon etkisini azaltıcı etki gösteriyor. Kahvenin kabızlığın önlenmesinde de önemli bir rol oynuyor. Ancak aşırı kahve tüketimi tüm besinlerde olduğu gibi sağlık problemlerine yol açabiliyor. O yüzden kahve tüketiminin kontrol altında olması ve günlük kahve alımının kilogram başına 6 miligramı geçmemesi öneriliyor. Eğer egzersizler öğleden sonra ya da gece yapılıyorsa kahve tüketiminin bazı yan etkileri olabiliyor. Kafein vücuda alındıktan sonra yaklaşık 4-6 saat kalıyor.

 

 

Enerjik olmanızı sağlar ve mental gücü arttırır

Kahve içerisinde bulunan kafein bilinen en güçlü uyarıcılardan biridir. Kahve tüketimi ardından kana geçen kafein, beyninize ulaşarak adrenalin ve nöradrenalin salınımını uyarır.
Bu durum, heyecanlandığınızda olan şey ile tamamen aynı şekilde hareket etmenizi sağlar. Atik olursunuz, harekete geçmeye hazır hissedersiniz ve zihniniz açılır.

 

 

 

 

Saygı ve Sevgiler

Leave a Comment