Whey protein, peynir üretimi sırasında elde edilen yan ürünlerden biri. Whey proteinlerin serüveni ise taze sütlerin pastörize edilmesiyle başlıyor. Kazein ve sütün yağlı kısmı peynir yapmak için ayrıldıktan sonra kalan sıvı özel filtreler kullanılarak birçok işlemden geçiyor ve iyon değişim sürecine sokuluyor. Kurutulan sıvı ise whey protein olarak tüketime hazır hale geliyor.

 

 

Kimler protein tozu kullanmalı?

Spordan bağımsız olarak her birey kendi sağlığı için dengeli ve düzenli beslenmelidir. Dengeli beslenme sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin ögeleri gıdalar aracılığıyla alınabilir. Vitamin ve diğer besin takviyelerinin kullanımı ancak uzman bir hekim ya da diyetisyen tavsiyesi ile yapılmalıdır. Spor ve egzersize bağlı olarak artan vücut ihtiyacı her metabolizmada farklılık gösterir. Ancak profesyonel sporcuların dışında spor, egzersiz ve vücut geliştirme ile ilgilenenlerin düzenli ve yeterli miktarda beslenmesi, metabolizmanın tüm besin ihtiyaçlarını karşılar. Bu yüzden sıra dışı durumların dışında, profesyonel olarak spor yapmayanların protein tozu ya da diğer besin takviyelerini almaları önerilmez.

 

 

Protein tozu zararlı mı?

Protein tozu, yalnızca profesyonel sporcular tarafından, bir uzman eşliğinde günlük gereksinim belirlendikten sonra kullanılması gereken bir tür besin takviyesidir. Ağır antrenman sonrasında kas dokusunun onarımı, kas ve kemiklerin güçlenmesi gibi faydaları bulunan protein tozu, sporla ilgilenen her birey için gerekli değildir. Uzman hekim ya da diyetisyen görüşü olmaksızın, arkadaş tavsiyesi ya da yapılan küçük çaplı araştırma sonrasında protein tozu kullanımına karar verilmesi pek çok sağlık problemlerine yol açabilir. Aşırı ve bilinçsiz kullanıma bağlı olarak alınan protein tozu, vücudun ihtiyacından fazla proteine maruz kalmasına yol açarak başta kemik erimesi ve sindirim sistemi organlarından biri olan bağırsak sorunlarını oluşturabilir.

 

 

Kalp Hastalıkları: Protein tozu, vücutta protein miktarının birden artmasına neden olabildiğinden, kalbin yorulmasına, kalp büyümesine yol açar. Ürün içeriğinde yer alan yağ miktarına bağlı olarak diğer kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynayabilir.

 

Kemik Erimesi: Protein, kanın asidik oranını yükseltir. Bu asidin dengelenmesi için kemikte bulunan kalsiyum kullanılır. Kemik yapısında yer alan kalsiyumun boşalmasına neden olan fazla protein, kemikleri zayıflatarak kırılgan bir hâle getirir ve osteoporoz olarak bilinen kemik erimesi oluşumuna neden olur.

 

Böbrek Taşı Oluşumu: Kemiklerdeki kalsiyumun boşalması ile kemikleri zayıflatan protein tozu, kalsiyumun böbreklerde yoğunlaşmasına yol açar. Bu birikim ile birlikte spor sonrasında yaşanan sıvı kaybı, böbrek taşı oluşumuna neden olur.

 

Karaciğer Hastalıkları: Bilinçsiz bir şekilde vücudun ihtiyacından fazla alınan proteinin vücuttan atılması için karaciğerin daha fazla çalışması gerekir. Özellikle karaciğer hastalığı olan kişilerde bu durum pek çok sağlık problemine yol açabilir.

 

 

Antenmanlardan önce whey protein

Antrenman yapmadan önce protein almak, antrenmanlarınızın boşa gitmemesi için yapılması gereken en önemli şeylerden biri. Çalışmaya başlamadan en az 45 dakika önce alacağınız whey proteinler, güçlü hissetmenizi ve daha verimli saatler geçirmenizi sağlayacak.

 

Antrenman sırasında whey protein

Spor yaparken yediğiniz veya içtiğiniz şeyler sindirimi başlatarak midenizin etrafına daha fazla kan pompalanmasına sebep oluyor. Bu durum ise egzersiz sırasında kanın aslında pompalanmasını istediğiniz yerlere daha az gittiği anlamına geliyor. Bu sebeple kısa süren kardiyo çalışmaları sırasında herhangi bir şey tüketmemeniz güçlü kalmanız açısından çok önemli.

 

 

Antrenmandan sonra whey protein

Egzersiz yaptıktan sonra whey protein tüketmek kaslarınızın hızla onarılmasını sağlar. Çalışmanız bittikten sonraki 40 dakika içerisinde vücudunuzun enerjiye olan ihtiyacını gidermek amacıyla 60 ila 40 gram arasında alacağınız whey protein tozu, hedefinize daha hızlı ve sağlıklı şekilde ulaşabilmeniz açısından oldukça işinize yarayacak.

 

Uykudan önce whey protein

Yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğunu muhtemelen birçok kaynaktan duymuşsunuzdur. Genel olarak doğru bir bilgi olmasına karşın konu protein olunca işler biraz değişiyor. Uyumadan önce alacağınız karbonhidratlar size kilo olarak geri dönerken uykudan en az 1 saat önce alacağınız düşük karbonhidratlı whey protein, herhangi bir kilo problemine yol açmayacağı gibi kaslarınızın onarımına da yardım edecek.

 

 

Kahvaltıda whey protein alımı

Uyandığınızda açlık modunda olan vücudunuzun ilk bulduğu enerji kaynağını hızla tüketmesi kahvaltıyı günün en önemli öğünü yapıyor. İlk tercihlerinizin protein tozu yerine et, süt, yumurta, kuruyemiş gibi yüksek oranda hayvansal veya bitkisel protein içeren ürünlerin olması her zaman tavsiyemiz olsa da eğer ki kahvaltıda da protein tozu kullanmak isterseniz; 1 su bardağı yağsız süt ve 1 ölçek whey proteini ile hazırlayacağınız shake yeterli olacaktır.

 

 

Günlük ne kadar whey protein tüketilmeli?

Etkili ve hızlı bir biçimde kas yapmak için düzenli aralıklarla protein tüketmek şart. Tüketeceğiniz protein miktarı ise kilonuz ile doğru orantılı olmalı. Spor yapmayan birinin tüketmesi gereken gram, kişinin kendi kilosu kadarken; spor yapanlar için ise bu gram sporun yoğunluğuna bağlı olarak kişinin kilosunun iki katına kadar artabiliyor.

 

 

Sevgi ve Saygılar

Leave a Comment